Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które daje kuchnia z Europy na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. menu restauracji Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film