Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone z reguły z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film