włoska restauracja w centrum Krakowa

włoska restauracja w centrum Krakowa

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może wobec tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i właściwe dla każdego. Standardowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też wyśmienite oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, jakkolwiek również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

włoskie jedzenie w Krakowie

Zerknij na parę poniższych składników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Olej z oliwek
Jest to niemalże niezbędne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Restaurants in Main Market

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są wyśmienite, jednak te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.